onsdag 25 juni 2014

Alla älskar ramslök

Ramslöken växer vilt bland annat på Gotland. Bladen påminner om liljekonvaljens men det är omöjligt att ta fel: ramslöken doftar milt av vitlök och varken stjälken eller blommorna liknar liljekonvaljen. Alla delar är ätliga.

I år var entusiasmen för att leta ramslök större än vanligt. Vi hade en gäst som var väldigt ramslökssugen plus att SK visade ett oväntat stort intresse (kanske delvis för att han var lite kär i vår gäst…). Vi gav oss iallafall iväg och plockade. SK ville inte vara med på bild men fångsten ville han gärna visa upp.

I bilen hem diskuterade vi vad vi skulle göra med vår ramslök. SK ansåg att den kunde användas otillredd, som krydda men han stödde också förslaget om ramslökspesto till den grillade laxen som vi skulle ha till middag. Och så blev det: ramslökspesto och lite hackad ramslök vid sidan om. Det blev så gott!

Det här är precis ett sådant recept som jag själv inte brukar gilla; inga exakta måttangivelser! Men vi tog lite i  taget av allt och ökade på vartefter. Och vi använde alltså hela plantorna, stjälkar, blad och knoppar.

Ramslökspesto:
Ramslök, drygt 50 gram
1 dl olivolja ungefär
En bit parmesan, den behöver inte rivas, skär den bara i bitar
ca 25 g pinjenötter
salt och peppar

Kör allt i matberedare tills det blir lite krämigt och sen, smaka av, komplettera, smaka av, komplettera, tills det blir perfekt!

På bilden syns peston i förgrunden och bakom den naturell hackad ramslök.

Jag antar att det går att spara pesto som blir över några dagar. Det blev aldrig aktuellt här. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar