måndag 12 augusti 2013

Hemligt recept avslöjas! Saffranspannkaka

En restaurang i Visby ansåg sig för länge sen göra Gotlands bästa saffranspannkaka. Receptet var hemligt men lämnades ändå ut till en person som ansågs pålitlig...

Det var hon inte. Hon lämnade receptet vidare till en väninna som hon trodde hon kunde lita på...

Men väninnan i sin tur lämnade receptet till min mamma! Som vad jag minns aldrig använde det men som gav det till mig! Och nu har det gått så lång tid så jag har inget dåligt samvete alls för att jag nu lägger ut det här. 

Saffranspannkaka är väldigt gotländskt. Det finns många recept och jag tycker ofta att de är för kompakta och ibland innehåller de till min fasa russin. Jag tycker själv att min saffranspannkaka är den bästa jag ätit. En härlig efterrätt efter en inte alltför stadig middag. 

Börja med att koka gröt:
2 dl grötris
3 dl vispgrädde
7 dl mjölk
lite socker och salt
Kokas försiktigt i en timme. Se upp, det kokar lätt över!

Låt kallna. Sätt ugnen på 175 grader

Blanda nu gröten med
1 dl mandel och en halv bittermandel, hackat
2 matskedar vetemjöl
3 ägg
2 paket saffran

Häll allt i en smord långpanna och grädda ca 30 minuter.

Serveras med sylt och vispgrädde. Det måste vara salmbärssylt, det är gotländskt men inte världens godaste sylt. Men salmbären är lättplockade och sylten går fort att göra. I år gjorde jag bara lite eftersom jag hade kvar från tidigare år, men den blev faktiskt mycket godare än vanligt. Troligen för att jag använde syltsocker. 

Jag kokade helt enkelt lika delar bär och syltsocker i fem minuter och sen var det klart.

P.S. Någon gång har jag ersatt saffran med fläderblommor. Det blev också väldigt gott. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar