måndag 28 maj 2012

Valfria frallor!

Frallor är bättre än limpor när man inte är så många som äter hemma. Frys in och ta fram efter behov. De här är supergoda och enkla att göra men det är bra om man har en hushållsassistent för det blir en stor deg. Valfriheten består dels i degen, dels i dekorationerna.
Deg:
50 g jäst
12 dl ljummet vatten
1 1/2 msk salt
4-6 msk olja
3 liter mjöl

Här kommer första valsituationen. Man kan köra med bara vetemjöl eller blanda vetemjöl och rågsikt. Jag har testat upp till två tredjedelar rågsikt och det har blivit hur bra som helst.

Blanda ut jästen i lite vatten, fyll på med resten av vattnet, salt och olja. Tillsätt allt mjöl på en gång i assistenten och kör ca fyra minuter.

Om du har mindre än en tredjedel rågsikt kan du baka ut degen direkt nu. Annars låt den jäsa ca en timme.

Baka ut runda bullar och lägg på plåt som är smörad eller har bakplåtspapper. Enligt det ursprungliga receptet ska det bli ca 40 frallor men jag har fått upp till 60.

Låt jäsa en timme om degen inte har jäst innan, en halvtimme om degen har jäst.

Sätt på ugnen 275 grader. Om du har varmluftsugn räcker det med 250 grader.

Nu ska du välja igen. Du kan grädda frallorna som de är eller pimpa dem lite. Hos oss är det populärt med riven ost. Annars kan du ta vallmofrön, pensla då frallorna med vatten innan så att inte alla fröna trillar av.

Grädda ca 8-10 minuter. Låt kallna på galler.

Samma deg kan användas till limpor förstås men sänk då värmen till 250 och grädda 15-20 minuter. Och innan limporna jäser, gör några skåror i dem med en vass kniv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar